Geloven Gaat Verder 2020

GELOVEN GAAT VERDER  2020
Tijdens de conferentiereeks Geloven gaat verder. Getuigenissen van mensen van het dekenaat  Oostende - Blankenberge, vertellen bekende christenen over hun geloof en de dagelijkse beleving ervan.  Aangemoedigd door vele positieve reacties wordt de reeks in 2020 voor de twintigste keer, na 65 voorgaande getuigenissen, opnieuw georganiseerd. De conferenties vangen telkens aan om 19.30 uur en vinden plaats in Huize Astrid in Oostende (Gentstraat 6).

GELOVEN GAAT VERDER      GETUIGENISSEN VAN MENSEN      2010
Huize Astrid,
Gentstraat 6, 8400 Oostende 
Aanvang 19.30 uur. Dank voor vrijwillige bijdrage

Barbara Mertens GGV 2020Donderdag 20 februari  2020
BARBARA MERTENS
Stafmedewerker bij TAU-Franciscaanse spiritualiteit

TOCHT DOOR DE WOESTIJN
Als ‘de Andere’ je op weg zet

Barbara Mertens (1982) studeerde in 2004 af als Licentiate Geschiedenis aan de KULeuven. Twee jaar later startte ze de opleiding ‘Intercultureel Management’ aan de hogeschool in Mechelen die uitmondde in een stage rond interreligieuze dialoog in het woestijnklooster Deir Mar Moussa in Syrië. De ontmoeting met moslims en het verblijf in de Syrische woestijn, betekenden het begin van een intense spirituele zoektocht. Barbara was lange tijd actief in het vluchtelingenwerk tot ze in december 2017 bij ‘TAU -Franciscaanse spiritualiteit vandaag’ aan de slag kon als stafmedewerker.

Uitspraak van Barbara
“Als jonge twintiger was mijn leven goed gevuld, maar binnenin voelde ik geen vervulling. Het ontbrak me aan een manier van betekenis geven, aan het leven én aan de dood. Doorheen mijn ontmoeting met moslims ben ik gaan beseffen hoe arm ik geestelijk was. Dat aanvoelen was het begin van een intense zoektocht naar mijn eigen christelijke wortels. Die begon in de Syrische woestijn en zette me in eigen land op een heel nieuwe, soms moeilijke maar vooral rijke pelgrimstocht.”

Luc Van Gorp GGV 2020Donderdag 19 maart 2020
LUC VAN GORP
Voorzitter Christelijke Mutualiteit

ZINGEVING EN GELUK
De radicaliteit van het evangelie ter inspiratie

Luc Van Gorp (1966) is gehuwd, woont in Houthalen samen met vijf opgroeiende kinderen. Hij studeerde verpleegkunde, filosofie, theologie en management (KU Leuven, Oxford University en Vlerick Management School). Hij werkte tussen 1996 en 2015 achtereenvolgens in opleidingen verpleegkunde en vroedkunde als stagebegeleider, bibliothecaris, docent en departementshoofd. Van 2010-2011 leidde hij een onderzoek naar Ethisch Leiderschap. (KU Leuven UCLL)
Hij is altijd werkzaam geweest op het kruispunt van onderwijs en werkveld. Hij combineerde een loopbaan in het hoger onderwijs met het voorzitterschap van het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen (2008-2015) en bestuursmandaten in organisaties rond onderwijs, zorg en welzijn. In 2015 werd hij aangesteld tot voorzitter van de Christelijke Mutualiteit.

Uitspraken van Luc
Hij getuigt vanuit de radicaliteit van de evangelische boodschap, waarbij wij ook vandaag samen op zoek gaan naar het honderdste schaap dat aan zijn lot wordt overgelaten.
‘Wat er ook gebeurt in het leven van mensen, welke fouten iemand ook maakt, dan nog scheppen we kansen voor mensen om er vol bij te horen.’  ‘Als sociale verzekeraar, sociale beweging en sociale onderneming wil CM-GEZONDHEIDSFONDS een keurmerk zijn voor alle mensen zonder onderscheid.’


Zr. Mieke Kerckhof GGV 2020Donderdag 23 april  2020
MIEKE KERCKHOF
Bisschoppelijk gedelegeerde voor het Godgewijde leven

‘MENS, WAAR BEN JE?’
OVER ZOEKEN EN GEVONDEN WORDEN

Mieke Kerckhof (1962) is algemeen overste van de congregatie van de zusters van de Bermhertigheid Jesu. Licentiate in de godsdienstwetenschappen, licentiate in de Medische wetenschappen en het Ziekenhuisbeleid, European Master in Bio-ethics.
Zij startte als leerkracht godsdienstleer in het Technisch Instituut Immaculata in Ieper. Was pastor in het P.Z. H. Hart in Ieper en in het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper, ethicus in de vzw Gezondheidszorg ‘Bermhertigheid Jesu’, visitator van de diocesane congregaties van vrouwelijke religieuzen in het bisdom Brugge en nu bisschoppelijk gedelegeerde voor het Godgewijde leven.

Uitspraken van zr. Mieke
‘Zusters zijn doodgewone vrouwen met een ongewone levenskeuze’.
‘Barmhartig zijn is niet betuttelen maar de ander in zijn kracht zetten.’
‘Ondanks alles blijft God in ons geloven en van ons houden. Onvoorwaardelijk.’
‘De natuur is de laatste jaren voor mij steeds meer een manier geworden om mijn Godsverbondenheid te beleven.’
‘Kunst boeit me, trekt me weg uit mezelf en leert me anders kijken.’
‘De pijn om het gemis van iemand mag blijven duren. Ook na jaren.’


Meer info: inrichtend team Geloven gaat verder (Dekenijstraat 10, Oostende), 
059 70 17 19, 059 70 37 97, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk op www.gelovengaatverder.be.