Geloven gaat Verder 2018

GELOVEN GAAT VERDER      GETUIGENISSEN VAN MENSEN      2018
Huize Astrid,
Gentstraat 6, 8400 Oostende 
Aanvang 19.30 uur. Dank voor vrijwillige bijdrage

Donderdag 22 februari  2018Br Thomas affiche 75   85

THOMAS QUARTIER osb Monnik, theoloog en auteur
GELOVEN IS EEN KWESTIE VAN DOEN
EEN BENEDICTIJNSE ZOEKTOCHT

 

Donderdag 22 maart 2018

Tine affiche
TINE DE LEEUW Moeder en coördinator Sint-Michielsbeweging
EENVOUD IN DENKEN EN DOEN
VRIENDSCHAP MET CHRISTUS, JONGEREN EN MENSEN IN NOOD

 

 

Donderdag 19 april  2018

zr Rebekka affiche
REBEKKA WILLEKES  Priorin O.L.V. van Klaarland
GOD ZOEKEN
LEVEN ROND EEN OPEN RUIMTE

 

VOOR MEER INFO:
Inrichtend Comité  GELOVEN GAAT VERDER
Dekenijstraat  10
059/701719 - 059/703797
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.     
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
www.gelovengaatverder.be

Meer info omtrent de lezingen klik hier :

 

 


Donderdag 22 februari  2018
THOMAS QUARTIER osb Monnik, theoloog en auteur

GELOVEN IS EEN KWESTIE VAN DOEN  EEN BENEDICTIJNSE ZOEKTOCHT

Broeder Thomas Quartier osb (1972) werd als theoloog aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven op zijn 40ste monnik. Getuigenis afleggen betekent voor hem, vanuit de ruimte die het monastieke leven hem biedt, laten zien dat geloven vooral een kwestie van doen is.
Br. Thomas is monnik van de Sint Willibrordsabdij in Doetinchem (NL). Hij doceert nog steeds als theoloog aan de universiteiten van Nijmegen en Leuven en de benedictijnse Universiteit Sant Anselmo in Rome. Hij publiceerde talrijke artikelen en boeken. Over benedictijnse spiritualiteit schreef hij de trilogie: Liturgische spiritualiteit (Bernemedia & Averbode 2017); Anders leven (Bernemedia & Averbode 2017) en Kiemcellen (Bernemedia 2017).
Uitspraken van br. Thomas
“Wat betekent geloven vandaag? Gaat het om een rotsvaste overtuiging? Volgens Benedictus van Nursia, vader van het Westers monnikendom, gaat het vooral om het "zoeken van God". Die zoektocht is vaak heel concreet van aard. Dag in dag uit staat ieder mens voor de uitdaging om ruimte in zijn leven vrij te maken voor het zoeken naar de diepste grond van je bestaan. De weg leidt naar het eigen innerlijk, want daar woont God, niet in verheven gedachten of stellingen.”
“Iedere parochie of gemeente zou een beetje een klooster moeten zijn.”

Donderdag 22 maart 2018
TINE DE LEEUW
Moeder en coördinator Sint-Michielsbeweging
EENVOUD IN DENKEN EN DOEN VRIENDSCHAP MET CHRISTUS, JONGEREN EN MENSEN IN NOOD

Tine De Leeuw werd geboren in 1976 in Lokeren en woont in Aalbeke. Ze is gehuwd en moeder van drie kinderen. Ze studeerde godsdienstwetenschappen en groeide in geloof dankzij bronplaatsen als o.a. Taizé, Seminariehuis, Samuëlproject en Jong Karmel. Ze werkte in het onderwijs, de Oude Abdij van Drongen en Gezinspastoraal bisdom Brugge. Sinds de ziekte en het overlijden van Noël Bonte is ze samen met pr. Geert Goethals verantwoordelijk voor de Sint-Michielsbeweging, een van de nieuwe bewegingen in de katholieke Kerk. 
Uitspraken van Tine
“De vriendschap met Christus is ons hart, de vriendschap met jongeren en met mensen in nood zijn onze longen.” (Visie Sint-Michielsbeweging)
“Het is duidelijk dat Jezus Christus niet wil dat we als prinsen zijn die met misprijzen op de anderen neerkijken, maar dat we mannen en vrouwen van het volk zijn. Laten we “sine glossa” leven, zonder commentaar. Zo zullen we missionaire vreugde ervaren in het delen van het leven van het volk dat trouw is aan God en zullen we trachten het vuur brandend te houden in het hart van de wereld.” (De vreugde van het Evangelie 271)
“Jezus sprak hen aan: ‘Kom achter Mij aan, en Ik zal jullie tot vissers van mensen maken.’ En meteen lieten ze de netten achter en volgden Hem.” (Marcus 1,17-18)

Donderdag 19 april  2018
REBEKKA WILLEKES Priorin O.L.V. van Klaarland

GOD ZOEKEN
LEVEN ROND EEN OPEN RUIMTE

Zuster Rebekka is geboren in 1967 in De Bilt, Nederland. Ze studeerde geneeskunde en werkte een tijd als consultatiebureauarts, hetgeen ze combineerde met een studie theologie. In 2002 trad ze in bij de trappistinnen van de Priorij Klaarland. Deze gemeenschap werd in 1970 gesticht door abdij Nazareth (Brecht) en bestaat nu uit 16 zusters, die, verbonden met de wereldwijde orde, de regel van Benedictus volgen en putten uit de cisterciënzertraditie. Hierin zijn vier pijlers van belang: gebed, lectio, werk en gemeenschap, die alle vier de nodige inzet vragen. Sinds 2011 is zuster Rebekka priorin van haar gemeenschap.

Uitspraken van zr. Rebekka
“In de traditie kennen we de vier kardinale deugden. Als je zo ook  vier hoofddeugden van het monastieke leven zou moeten noemen, welke zouden dat dan zijn?
Ik zou zeggen moed, vertrouwen, dankbaarheid en humor.
Moed om het steeds weer aan te durven jezelf los te laten en naar de ander toe te stappen.
Vertrouwen in God voor Wie de weg van het kruis juist de weg is die leven geeft aan allen.
Humor om jezelf te kunnen relativeren.
En dankbaarheid om vrij en voluit Gods lof te kunnen zingen.”