De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 

 

 

 

Mediteren is de weg naar zuiverheid van hart!
    Ik denk dat we allemaal bang zijn om ons toe te wijden omdat dat onze keuzemogelijkheden lijkt te beperken. We zeggen bij onszelf: ”Als ik me toeleg op meditatie, heb ik geen tijd meer om andere dingen te doen.” Maar ik denk dat we allemaal ondervinden dat die vrees verdwijnt in de concrete verbintenis om ernstig te worden en open, om niet langer aan de oppervlakte van ons wezen te leven, maar vanuit de diepten. In de ervaring van de meditatie ondervinden we allemaal dat onze horizonten zich verruimen in plaats van zich te verengen en we vinden geen inperking, maar vrijheid.    Hoe kan dat? Ik denk dat het gebeurt als een gevolg van ons commitment, niet aan een abstract ideaal of een ideologie, maar aan eenvoud. Deze eenvoud die nodig is om elke morgen te gaan zitten, de ogen te sluiten en het ene woord van het begin tot het einde te zeggen. Begin zo je dag, vanuit de essentie van je eigen natuur. Bereid je voor op je dag door te zijn. En in de avond keer je terug en geef je zin aan alles wat je tijdens de dag gedaan hebt, door op dezelfde manier open te staan voor je eigen geworteld zijn in God, en voor de grond van je eigen wezen.

    De mantra zal je naar een diepere stilte brengen. De stilte leidt je naar een grotere diepte. In die diepte vind je geen idealen of ideologieën, maar een persoon, die God is, die Liefde is. De Weg is een weg van eenvoud. Wat we moeten leren in de meditatie is te aanvaarden om elke dag van ons leven eenvoudiger te worden. Luister naar de woorden van Jezus (Mt 5, 3.8):

    “Gelukkig die arm van geest zijn, want hun behoort het koninkrijk der hemelen. (…) Gelukkig die zuiver van hart zijn, want zij zullen God zien.”

    Mediteren is de weg naar zuiverheid van hart waarop we alle angst en begrenzing achterlaten en heel eenvoudig binnengaat in de aanwezigheid van God.

Moment of Christ