Leerhuis voor Bijbelse Spiritualiteit

Bijbels met brilChristelijke spiritualiteit is altijd Bijbels en is altijd ‘biddend’. Anderen drukken het als volgt uit: christelijke spiritualiteit is altijd ‘in-gebed’. En bidden is in de eerste plaats een houding van aandachtig luisteren naar Gods woorden, woorden waarvan de apostel Petrus zegt dat ze ‘eeuwig’ - dat is echt en waarachtig - leven geven, liefdevol, vredevol en vreugdevol (Johannes 6,68). De Bijbel is dus voedsel voor dit leven, tenminste als we die Bijbel met aandacht lezen.

2022-2023: 29ste  werkjaar


JAARTHEMA:

"ZOZEER HEEFT GOD DE WERELD LIEF "
Een verkenning van het Johannesevangelie
Christelijke spiritualiteit is altijd Bijbels en is altijd ‘biddend’. En christelijke spiritualiteit is uiteraard ‘evangelisch’. ‘Het evangelie’ is de leidraad voor ons leven als christen. Het is ook onze eerste bron van kennis van Christus, zowel van de historische Jezus als van de Jezus Christus die we navolgen. Maar er zijn natuurlijk vier ‘evangelies’: Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Het evangelie van Johannes is voor veel mensen het minst toegankelijke. Dr. Joop Smit noteert: “Het evangelie volgens Johannes is een vat vol tegenstellingen.” En verder: “Er is dan ook eindeloos veel geschreven om de raadsels van dit evangelie te ontcijferen en het voor de lezers ervan beter toegankelijk te maken.” En het is – om onze spiritualiteit te voeden – aangeraden om zeker ook met het evangelie van Johannes nader kennis te maken. Daarbij gaan we soms te rade bij meerdere auteurs, zoals o.a.: Joop Smit, Het verhaal van Johannes. Sleutelfiguren uit zijn evangelie – Egbert Rooze en Paul De Witte, De Messias en de macht van Rome. Commentaar op het evangelie naar Johannes – Anselm Grün, Het Evangelie spiritueel gelezen. Deel II Lucas en Johannes.

“Tijdens mijn verblijf in Korea in mei 2001 zei een boeddhistische monnik tegen me dat het Johannesevangelie heel belangrijk voor hem was; als hij dit Evangelie las, herkende hij zijn eigen spirituele weg. Jezus’ woorden en de weg die hij zijn volgelingen wilde leren, spraken hem aan. Ik ken veel mensen die zen of een andere vorm van meditatie beoefenen. Die zijn allemaal enthousiast over het Johannesevangelie omdat dit het dichts bij hun visie op spiritualiteit staat. Anderen vinden het te abstract. Ze missen de concrete genezingsverhalen zoals in Marcus, en de schiterende gelijkenissen zoals in Matteüs en Lucas.” (Anselm Grün)


De samenkomsten van het Leerhuis grijpen ook dit 29ste werkjaar plaats op de tweede dinsdag van de maand. Zorgend voor veilig samenkomen in coronatijden komt het Leerhuis tot nader bericht samen in de Sint-Franciscuskerk (Assisilaan). De samenkomsten vangen aan om 19.20 uur en eindigen rond 20.30 uur. Ze zijn telkens opgebouwd uit twee elementen: lezing van een Bijbeltekst en duiding en een gebedsmoment.
Nieuw: men kan ook digitaal deelnemen. De duiding –  en omkadering teksten worden doorgemaild.
Info en inschrijving voor digitale deelname:  Hubert Debeuckelaere 059 70 37 97 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Tekst en Onderricht 2017-2018
Tekst en onderricht 2018 - 2019
Tekst en onderricht 2016-2017
Tekst en onderricht 2019-2020
Tekst en Onderricht 2020-2021