Leerhuis voor Bijbelse Spiritualiteit

Bijbels met bril

CHRISTELIJKE SPIRITUALITEIT IS ALTIJD BIJBELS

Christelijke spiritualiteit is altijd Bijbels en is altijd ‘biddend’. Anderen drukken het als volgt uit: christelijke spiritualiteit is altijd ‘in-gebed’. En bidden is in de eerste plaats een houding van aandachtig zijn bij Gods aanwezigheid en van aandachtig luisteren naar zijn woorden, woorden waarvan de apostel Petrus zegt dat ze ‘eeuwig’, dat is echt en waarachtig, leven geven, liefdevol, vredevol en vreugdevol (Johannes 6,68). De Bijbel is dus een gids voor dit leven, tenminste als we die Bijbel met aandacht lezen. En daar hoort een goed verstaan van de Bijbel bij. Want de Bijbel is  oorspronkelijk geschreven in vreemde talen (Hebreeuws, Aramees en Grieks), door en voor mensen uit een ver verleden en met een andere cultuur, met een andere denk- en levenswijze. Daarom is de Bijbel soms ‘moeilijk’. Maar als we geloven dat die vreemde en soms moeilijke Bijbel ook voor ons levenswoorden bevat, dan hebben we alle reden om er een aandachtig en juist interpreterend oor aan te verlenen. Dit natuurlijk door een lezing die niet alleen trouw is aan de intentie van de schrijvers, maar ook een luisterend ‘oog en oor’ (de uitdrukking komt van prof. Antoon Vergote) heeft voor de wereld waarin we nu leven. We willen dus op het spoor komen van de inzichten die ons leven inspireren en onze geloofsbeleving richting geven en er biddend stil bij staan om ze in ons te verdiepen. Ook de zgn. lectio divina en de woorddienst van de eucharistie hebben hetzelfde doel.

 

 “U KENNEN, UIT EN TOT U LEVEN”
DIEPER KENNIS MAKEN MET HET LEVEN EN DE BOODSCHAP VAN JEZUS VAN NAZARET
We lieten ons, voor dit jaarthema 2017-2018, leiden door een boek van de Duitse exegeet Gerhard LOHFINK, Jezus van Nazaret. Wat wou Hij? Wie was Hij? Carmelitana, Gent.
De duiding van de  10 avonden vind je door te klikken op  teksten en onderrichtingen 2017-2018
Startavond 2018-2019   dinsdag  11 september

 

* De samenkomsten van het Leerhuis grijpen ook dit werkjaar op de tweede dinsdag van de maand plaats in de weekkapel van de Sint Jozefkerk. Ze vangen aan om 19.20 uur en eindigen rond 20.30 uur. Ze zijn telkens opgebouwd uit twee elementen: lezing van een Bijbeltekst en duiding en een gebedsmoment

.Info : Pr. Dirk Masschelein 059 70 90 90 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
& Hubert Debeuckelaere 059 703 797 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor  teksten en onderrichtingen van de voorbije overeenkomsten zie :
Tekst en Onderricht 2017-2018

Teksten en onderrichten 2016-2017