Leerhuis voor Christelijke Meditatie

golfbreker

“Toen zijn bidden vuriger en inniger werd, bleek hem dat hij steeds minder te zeggen had. Tenslotte zweeg hij maar en werd heel stil. Hij werd stil en begon – een grotere tegenstelling met spreken is er niet – te luisteren. Eerst had hij gedacht dat bidden spreken was. Maar toen ontdekte hij dat bidden zwijgen was en niet enkel zwijgen maar luisteren. En zo is het.  Bidden betekent niet jezelf horen praten, maar stil worden en zo lang stil zijn tot je God hoort.”(Sören Kierkegaard)

Christelijke Meditatie

Je kunt spiritualiteit, het daadwerkelijk beleven van je geloof, beschouwen als een weg van transformatie: de angstige en zelfzuchtige mens wordt liefdevol, vredevol en vreugdevol. Ook alle vormen van gebed en liturgie streven deze omvorming na. Daarbij is het ‘sterven aan jezelf’, het ‘leeg worden van jezelf’, ‘het loslaten’ van angst en zelfzucht – of hoe je dat ook noemt een noodzakelijk gegeven. Meditatie is de zuiverste beleving en beoefening daarvan.

johnmain zwart

“Mediteren is gewoon een weg naar de vrijheid. Die vrijheid kan ieder van ons bereiken, als hij de discipline van de reis maar op wil brengen. Ieder van ons kan die vrijheid vinden in zijn eigen hart. Maar als ik het woord “discipline” laat vallen, voelen we iets als “betekent dat geen verlies van vrijheid”? We kunnen het niet helpen dat we ook de meditatie benaderen met onze moderne ongedisciplineerdheid en zeggen: “Goed, ik wil het wel eens proberen. Ik zie wel of het iets voor mij is. Dan ga ik ermee door, maar in het andere geval geef ik het op en kies ik voor jogging of zo.” Maar zo kunnen we niet omspringen met mediteren. Zelfs ermee beginnen brengt de uitdaging van de discipline met zich mee., omdat we als moderne mensen niet gewend zijn om iets te doen dat ons niet snel en zichtbaar iets opbrengt.” (John MAIN)

Lees verder een uitstekende inleiding over meditatie en Meditatie vanuit de Christelijke Traditie verder op:
www.wccm.nl/mediteren/wat-is-mediteren

Op de website www.christmed.be maak je kennis met de Vlaamse Gemeenschap en de verschillende meditatiegroepen in Vlaanderen.

Op  de website www.wccm.org maak je kennis met de Wereldgemeenschap voor christelijke meditatie.

Samenkomsten van de Gemeenschap voor Christelijke Meditatie in Oostende:

Deze samenkomsten gaan door in de weekkapel Onze Lieve Vrouw Koningin Lijsterbeslaan (zij-ingang Anjelierenlaan) in Mariakerke Oostende  en dit iedere eerste en derde dinsdag van de maand (ook in juli en augustus) van 19.30 tot 20.30 uur.
Wie voor de eerste keer de samenkomst bijwoont, komt best wat vroeger voor een kennismaking en een woordje uitleg.

Programma 2019 - 2020


Meditatie met  inleidend onderricht. Daarvoor wordt in dit werkjaar inspiratie geput uit volgend werk:
Metropoliet Anthony (Bloom) van Sourozh, De weg naar binnen. School van het gebed, Tilburg, 2010

(Alle citaten komen uit het hierboven vermelde werk.)

3 september 2019
HET GEBED: EEN ONTMOETING, EEN DIEPGAANDE RELATIE
“Een ontmoeting met God kan gevaarlijk zijn. Het gebed begint ermee dat de mens zich naar binnen keert, dat wil zeggen dat hij een ontmoeting aangaat met zichzelf. Maar een ontmoeting met jezelf kan ook gevaarlijk zijn.”

17 september 2019
ALS GOD AFWEZIG SCHIJNT TE ZIJN
“Natuurlijk heb ik het niet over een werkelijke aanwezigheid – God is in werkelijkheid nooit afwezig – maar over het gevoel van afwezigheid dat wij hebben.”

1 oktober 2019
EEN GOED BEGIN: DE ZEKERHEID DAT WE ZWAKKE MENSEN ZIJN
“Het enige wat we God kunnen aanbieden is ons wanhopig verlangen om zo te worden omgevormd dat Hij ons kan aannemen, ons aannemen in berouw, ons aannemen in barmhartigheid en in liefde.”

15 oktober 2019
Abdijdagen Chimay

5 november 2019
Zuid-Afrika

19 november 2019
Zuid-Afrika

3 december 2019 (in het Monasterium Zonnelied n.a.v. de Stiltedagen)

17 december 2019

7 januari 2020

21 januari 2020

4 februari 2020 (in het Monasterium Zonnelied n.a.v. de Stiltedagen)

18 februari 2020

3 maart 2020 (in het Monasterium Zonnelied n.a.v. de Stiltedagen)

17 maart 2020

7 april 2020

21 april 2020

5 mei 2020

19 mei 2020
Abdijdagen Orval

2 juni 2020

16 juni 2020

7 juli 2020: zomermeditatie

21 juli 2020: zomermeditatie

4 augustus 2020: zomermeditatie

18 augustus 2020: zomermeditatie

Zomermeditatie  2019

20 augustus 2019: zomermeditatie

info : Pr. Dirk Masschelein 059 70 90 90 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
 Hubert Debeuckelaere 059 703 797 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.