Tekst en onderricht 25 uni 2024


MONASTIEKE WIJSHEID VOOR MENSEN VAN DE 21STE EEUW
Inspiratiebron voor een zinvol en gelukkig leven.
25 juni 2024
ZUIVERHEID VAN HART, over een leven de moeite waard om geleefd te worden.
Hoe kunnen we in het leven iets ontdekken dat blijft? Dat hangt af van de plaats waar je het denkt te vinden.
Als je de mechanismen van het leven onder de loep neemt – de systemen waarop alles steunt in onze moderne wereld – dan luidt het antwoord dat er niets blijvend is.
Zowel functies als de manier waarop zaken gebeuren, veranderen steeds weer. Ook de manier waarop je dingen doet, is aan verandering onderhevig.
Maar kijk je naar het hart, naar wat mensen doen omdat ze vinden dat ze zo meer heel worden, dan kan je iemand die een bepaald doel voor ogen heeft er veel gemakkelijker uitpikken.
Onze zuster Jerome was vierennegentig toen ze in de keuken viel en haar heup brak. Terwijl ze haar naar de ambulance brachten, riep ze tegen het keukenpersoneel: ‘Luister, laat die theedoeken maar liggen. Ik zal ze wel opvouwen als ik terug ben.’ Ze heeft, wat te verstaan valt, deze taak nooit meer kunnen opnemen.


Maar haar mentaliteit, haar zuiverheid van hart, haar duidelijke gerichtheid, haar totaal oprecht besef te leven met een doel voor ogen, vergeten we niet. Er bestaat geen twijfel over dat de totale gerichtheid op het ene noodzakelijk
– een hart gericht op de wil en de liefde van God – elk handelen in je leven richting geeft.
Het zal je door het leven dragen zoals het leven jou zal dragen, alleen zal je er meer voldoening uit halen.
Dit bewustzijn is een baken afkomstig uit de woestijn dat nog altijd oplicht als uitnodiging om te blijven vertoeven in Gods aanwezigheid
en je steeds weer te richten op de zuiverheid van hart die erop uit is altijd één iets voor ogen te houden. Je hart is het echte kompas in je leven.
De woestijnvaders wisten dit al vijftienhonderd jaar geleden en jij weet het nu:
zuiverheid van hart is de gave die je de weg wijst,
die je leidt en je als een herder van het ene ogenblik in het leven naar het andere brengt. De zuiverheid van hart zorgt ervoor dat je altijd tevreden bent,
ze leert je datgene te doen waarvoor je geboren bent.
Op welke manier zou een leven anders de moeite waard zijn om geleefd te worden? Elke mens, ook jij en ik, dragen een gave in ons.
Die is bedoeld om de werken van God voor mensen te realiseren in de wereld.
Onze cultuur leert ons dat we zo snel mogelijk moeten ophouden met actief zijn en ons helemaal moeten overleveren aan een relaxt leven, met pensioen moeten gaan en zonder inspanning door het leven gaan.
Monniken hebben geleerd te beseffen hoe noodzakelijk en van levensbelang ze zijn
bij elke stap die ze zetten in de vervulling van hun belangrijkste werk: het navolgen van Gods wil.
De Regel is daar duidelijk in: ‘Zorg ervoor dat iedereen, ook de zieken en de ouderen, een taak hebben in de abdij…’ Ik was zestien toen ik dat hoorde. Ik dacht bij mezelf: waarom kunnen zij niet gewoon doen wat ze willen?
Toen ik ouder werd en meer leerde over de woestijnvaders, over de zuiverheid van hart en wat het betekent gemeenschap te vormen, werd het mij duidelijk.
Waarom moeten we oude mensen iets te doen geven?
Omdat ze belangrijk zijn, daarom. Omdat we elkaar allemaal voor iets nodig hebben.
Omdat we mensen niet gebruiken tot hun baterijen op zijn, ze dan opzij zetten en voor een jonger model kiezen. Dat is een levensles. Onze taken zullen van tijd tot tijd veranderen, maar er zal altijd iemand zijn die ons nodig heeft, al was het maar om elke dag na de lunch de handdoeken op te plooien.
Wees God dankbaar dat je nodig bent. Aarzel niet om te geven wat je te geven hebt. Overweeg en hernieuw jouw zuiverheid van hart in elke fase van het leven. Ik wens je toe dat je jezelf nooit verveelt en je je niet alleen voelt, nutteloos en vergeten. Vergeet zelf nooit dat God altijd aanwezig is. Moge de zuiverheid van hart, de afstemming van jouw hart op Gods hart, je door het leven dragen tot het einde. En ook nog daarna.
Zuiverheid van hart werkt als een katalysator die ons opvordert om Gods wil te doen. Eenmaal we ons leven richten op iets dat het de moeite waard maakt, wisten de woestijnvaders, dan verandert alles. We leven dan om een
verschil te maken en de ontdekking van het gevoel wat belangrijk is, maakt verveling – acedia – onmogelijk.
Joan Chittister, Het monastieke hart. 50 stappen naar een contemplatief en zinvol leven, p. 227-229 – Halewijn.