Open Contemplatief Huis
menu
  • Home
  • Wie zijn wij ?
  • Postbus
  • Links
  • Contact

Kruimelpad

U bevindt zich hier: Home Stille Abdijdagen Getuigenissen Orval
  • Leerhuis voor Christelijke Meditatie
  • Leerhuis voor Bijbelse Spiritualiteit
  • Leerhuis voor Contemplatieve Dialoog
  • Stille Abdijdagen
    • ...In Orval
    • ...In Chimay
    • Fotoboek Orval
    • Fotoboek Chimay
    • Getuigenissen Chimay
    • Getuigenissen Orval
  • Stiltedagen aan Zee
  • Boekenplank
  • Homilies en Overwegingen
  • Monasterium Zonnelied
  • Aanverwante activiteiten
  • Bonnevaux
  • Links andere websites

Dagoverweging donderdag 23 maart

Als je zon brengt in het leven van anderen, kun je de stralen niet weghouden van jezelf.

Column br. Guerric.

 Foto 2 klein br. Guerric met St Bernardus

 

 

André Louf was een voorbeeld als kluizenaar.

Zelden heb ik iemand ontmoet die zo beslagen was in de Traditie als dom André Louf. De Traditie, dat is niet: weten hoeveel kaarsen je op het altaar moet aansteken bij een hoogfeest, maar wel de Bijbel, de patristiek en de mystieke en monastieke auteurs uit Oost en West. Het eremitisme is in die Traditie een belangrijke stroming. Het hart van André Louf ging sneller kloppen als er sprake was van kluizenaars. De christelijke kluizenaar is geen wereldvreemde asociaal, maar een mens die zich oefent in beschikbaarheid: hij stelt zich in de eenzaamheid helemaal open voor Jezus Christus.

Als je niet eerst met concrete mensen lief en leed gedeeld hebt, moet je geen kluizenaar worden. Hierin is Louf mijn voorbeeld. Vele jaren heeft hij zijn kluizenaarsdroom moeten begraven om eerst monnik en later abt te zijn van een grote cisterciënzer gemeenschap. In het samenleven komt men immers zichzelf tegen en leert men (stilaan) zijn eigen demonen niet langer de namen van zijn medemensen te geven. Monnik word je niet op eigen houtje. Je vertrouwt je daarvoor toe aan een oudere wijze. Abt Louf was een geestdrager die als geen ander de kunst verstond de genade van het monnik zijn in anderen tot wasdom te brengen. Dat kan alleen in een sfeer van vertrouwen en liefde. Dom André beschikte over veel mensenkennis, humor en psychologisch inzicht, maar vooral over een liefdevol hart. De ander voelt zich begrepen en daardoor ook bemind. Hij gaat zich daardoor openstellen voor de Geest die ook zijn geestelijke vader bezielt. Stilte en eenzaamheid heb je nodig om de geboorte van de nieuwe mens kans op slagen te geven. De kakofonie van ruis en tegenstemmen die vanuit de maatschappij op je inbeukt, moet tot zwijgen gebracht worden. Het leven van een kluizenaar kan saai lijken, maar in feite maak je nogal wat mee: onverwachte weerstanden, heftige stormen, verliefdheden, onverwerkte trauma’s, subtiele verleidingen, hoogte- en dieptepunten. Het innerlijk van de mens is net zo rijk als een natuurlandschap waar bergen en weidse vlaktes, zeeën en bronnen, ravijnen en lieflijke dalen elkaar afwisselen. Waar chaos heerst, moet orde komen, verwaarloosde terreinen moeten opgeschoond of gesaneerd worden. Als kluizenaar maakte ik de omslag van hebben en doen naar zijn. Mijn antwoord op de veel gestelde vraag Wat doe je zoal? luidt dan ook: “Ik wijd me aan de nobele kunst van het nietsdoen.” Uiteindelijk is het Christus als weg, waarheid en leven die aan het licht moet komen. Een geboorte dus, waar barensweeën inherent aan zijn. Wie inkeert, gaat een weg van ont-eigen-ing. ‘Niet ik, maar het leven van Christus in mij’, schreef Paulus. Wat je dan precies doet, is minder belangrijk. Als kluizenaar zoek ik naar nieuwe woorden en wegen voor de contemplatieve monastieke ervaring. De worstelende kloosters houden te veel vast aan de vormen van gisteren, met gering succes voor de rekrutering. Vormen durven loslaten en een open en luisterende houding aannemen, is meer in eenklank met de grote Traditie van het monnikendom. Deze Traditie is geen verzameling voorgekauwde antwoorden, maar is zoeken zoals onze vaderen zochten. Het gaat erom de aanwezigheid van een Ander ruimte te geven in jou en daarin voor anker te gaan. En dat doe je alleen, daarover kun je met anderen geen afspraken maken.’

Broeder Guerric Aerden  
Trappist van Westmalle en leeft als kluizenaar in een verlaten abdij in Prébenoît, Frankrijk. Voor hem was André Louf een leermeester.

Lees meer...


 

De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 

 
Maak je ketenen los!
                                   
    Zit neer en maak door het zeggen van je mantra de ketenen los, de boeien die je kluisteren aan onwerkelijkheid, aan illusie en angst. Begrijp dat die boeien geen macht hebben over jou als je maar openstaat voor de ervaring in Jezus. Zijn ervaring is dat Hij de geliefde Zoon van God is. Wat hij voor ons tot stand heeft gebracht, is dat wij ook open kunnen zijn voor dezelfde ervaring: dat wij zonen en dochters zijn van een liefdevolle, meevoelende en begrijpende Vader. In die ervaring ontdekken we dat ons leven zin heeft als we helemaal open staan voor zijn liefde en voor de nabijheid van zijn mysterieuze zijn, een zijn dat helemaal openstaat voor ons hart, voor ons centrum. Want in ons centrum is Hij te vinden. Onze meditatie, het zeggen van de mantra van begin tot einde, elke morgen en elke avond, is eenvoudigweg onze pelgrimstocht naar het centrum, waar Hij is en waar wij in Hem zijn.

Lees meer...

Ter inspiratie

 

Nood aan een contemplatieve ingesteldheid


“We hebben nood aan een contemplatieve ingesteldheid die ons iedere dag opnieuw laat ontdekken dat we dragers zijn van een goed dat ons tot mens maakt, en ons in staat stelt een nieuwleven te leiden. Het is het mooiste dat we aan anderen
kunnen doorgeven.”
Paus Franciscus

Lees meer...

Quote


bt.orval

 

 

‘Zonder afzondering is het vrijwel onmogelijk een spiritueel leven te leiden.’  
Henri Nouwen

 

 

 

Een ervaring

Afbeelding1 Vol dankbaarheid en zeer gesterkt kijk ik terug op de stilteretraite.
Wat geeft het me altijd weer veel.

Het was fijn om zondag al aan te komen, zodat ik me op maandag helemaal kon afstemmen op de rust en stilte. Het is altijd weer bijzonder om aan te komen rijden en van verre het enorme Maria beeld te zien, die je als het ware wenkt. Wanneer ik over de drempel kom, overvalt me steeds weer een soort gevoel van thuiskomen.

Lees meer...

franciscus

 paus FRANCISCUS

Gekale in de media


Het gekakel in de media verhindert vaak de dialoog, omdat iedereen zich koppig en ongenuanceerd vastklampt aan zijn of haar eigen ideeën, belangen en keuzes, onder het mom dat de anderen zich vergissen. Het is gemakkelijker om de tegenstander snel in diskrediet te brengen en te beledigen dan om een open en respectvolle dialoog te voeren, die overeenstemming op een dieper niveau nastreeft.

 Paus Franciscus,

 

 

 

 

 

 

 










 






 

Lees meer...

STILLE ABDIJDAGEN ORVAL oktober 2022 Getuigenis van een ervaring!

 

Getuigenis Stille Abdijdagen Orval (oktober 2022)
 
Beste Hubert, priester Dirk
en anderen die deze retraites mogelijk maken,
Vol dankbaarheid en zeer gesterkt kijk ik terug op de stilteretraite.
Wat geeft het me altijd weer veel.
Het was fijn om zondag al aan te komen, zodat ik me op maandag helemaal kon afstemmen op de rust en stilte. Het is altijd weer bijzonder om aan te komen rijden en van verre het enorme Maria beeld te zien, die je als het ware wenkt. Wanneer ik over de drempel kom, overvalt me steeds weer een soort gevoel van thuiskomen.

Lees meer...

Mijn stille Abdijdagen Orval 2022



Wij zijn 15 mei, de zon en de warmte zijn als op een zomerse augustusdag.
Naarmate ik Orval nader wordt het gezichtsveld geler en groener. Partijen boterbloemen, als Van Gogh velden verluchten de glooiende weiden. De brem, opgeklommen tegen de wegbermen bloeit weelderig in diep geel. Het groene lover van de open gevouwde boomkruinen werpt wat schaduw op de abdijwegel en tempert de lichte opgewondenheid voor mijn eerste abdijverblijf in Orval.
Wanneer ik door de gastenpoort het abdijcomplex binnen wandel worden de kleuren nog intenser , wekt het pallet van geel en groen blijdschap en zelfvertrouwen op en daagt het uit tot vernieuwing en herbronning. Met milde neergeslagen blik verwelkomt de Notre-Dame d'Orval, hoog gebeeldhouwd in okergele natuursteen en getuigt van de gastvrijheid in het klooster.
In deze vredige omgeving zal ik enkele dagen vertoeven, een kruispuntmoment op de spirituele zoektocht van het leven, de wegwijzer naar geloofsverdieping.


Ik ben niet alleen. Met een grote groep tochtgenoten willen wij dezelfde richting inslaan en dezelfde weg volgen. Stilte zal mekaars aanwezigheid en begeestering nog dichter en beter doen aanvoelen. Geen communicatie met woorden, wel de hartelijke en verblijdende gewaarwording van de wederkerigheid.
Een vast programma van gebed, bezinning, onderricht en meditatie ligt op de plank. Goed gevulde dagen worden het.
Het getijdengebed van de monniken in de kloosterkerk dirigeert het ritme van onze activiteiten. Wanneer het gebedsklokje oproept komen de monniken in witte kovel met voorzichtige tred naar het voorbehouden gebedsgedeelte, dat veel te groot geworden is en scharen ze zich rond de paaskaars. Wij vervoegen hen in het schip en bidden mee. Het gezongen gebed stijgt op naar de donkere gewelven die de sobere ruimte overspannen.
De gele kleur van de natuursteen tint in een schemerdonker volgens de zonnetijd. Geen immense glasramen, alleen de hoog vensters in de laterale galerijen verstrooien het binnenvallend wit licht tot een spel van halo en schaduw. De enige schittering is afkomstig van de kleurreflectie van het roosvenster van de Heilige Maagd in het koor. De architectuur van de kloosterkerk doet haar verzakken in een permanente aardse schaduw.
Wanneer een stralende dageraad ontwaart, er alleen vogelgezang in de lucht hangt en ik het kabbelend beekje dat onder een keldergewelf ondergronds verdwijnt, in een dopplereffect passeer, ben ik op weg naar de klooster ruïnes.
Zij zijn meer dan stenen overblijfselen tegen de vergetelheid van een verleden. Het is de heilige plaats van de Cisterciënzer geest .Generaties monniken van de sola gratia , van de kostbare genade. hebben er hun roeping tot gewijde roeping van gehoorzaamheid gemaakt .Hun navolging hebben ze uitgedrukt in een vastberaden verzet en een onverzettelijke inzet. Opnieuw herbeginnen, al negen eeuwen lang, door simpelweg steeds hetzelfde te doen, altijd door zelfonthechting, zelfverloochening en door het Kruis van Christus en Zijn lijden op te nemen. Zij zijn stichtende voorbeelden voor elkaar, de medebroeders en voor de medemens . Hun antwoord op de roepende Christus is standvastig omdat het gebaseerd is op vertrouwen en verbondenheid. Trouw door de onvoorwaardelijke liefde.

In de namiddag heb ik mij neergezet op een bank aan de rotstuin in zentraditie. Ik ken de historische en religieuze betekenis niet zodat mijn gedachten opgaan in een eigen interpretatie, wel de mystieke dimensie onderkennend. Ik zie een fragment uit de kosmos waarbij de stenen hemellichamen en het lijnenpatroon getrokken op richels in het grind veldlijnen zijn van het kosmisch fluïdum. Ze zijn evenwijdig, hebben noch begin noch einde of liggen beschermend sferisch rond de objecten zonder begin - en eindpunt. Een metaforisch beeld van de oneindigheid en eeuwigheid, dat aanzet tot meditatie. Een moment van contemplatie, eenvoudige tijd van loslaten, ook het gevoel moederziel alleen met mijzelf te zijn.
De stilte rondom mij zaait stilte en deemoed in het hart en openheid voor de gekruisigde Christus. Ben ik bereid (onmiddellijk, nu) een nieuwe manier van een leven van verbondenheid in pure gehoorzaamheid aan te nemen? "Een nieuwe mens" te worden? Is mijn vrijheid onafhankelijk en puur genoeg om daarop onverschrokken en onbelaagd te antwoorden?
Door het dagelijks gebed en meditatie groeien wij in de genade, worden vertrouwen en liefde versterkt en zijn wij op weg naar een leven in navolging.
Wanneer de dag op zijn einde loopt en de completen de dag afsluiten blijft een vers uit de ouverture mij bij, wellicht omdat het in de oren van een senior meer blijft hangen.
"Le temps est court, nos jours s'en vont, mais Tu prépares ta maison,
Tu donnes un sens à nos désirs, à nos labeurs un avenir."
Stilte en dankbaarheid neem ik mee naar huis.
Guy VC
Mei 2022

Getuigenissen Stille Abdijdagen Orval 2019



Proficiat aan de ganse  gemotiveerde ploeg! Nieuwe inzichten, warme ontmoetingen, alles in een ingetogen en toch ongedwongen sfeer. Dank daarvoor
Monique en Antoon

Ook voor ons waren het verdiepende dagen. We hadden de dag nadien een samenkomst met onze diakengroep en hebben de diepte van het woord “Woord” kunnen laten klinken.
Bedankt ook voor de mooie en betekenisvolle kaars die we zullen ontsteken op onze maandelijkse samenkomst van de verdiepingsgroep. We blijven in gebed verbonden.
Van harte,
Jean en Jetty

Lees meer...

Getuigenissen stille abdijdagen Orval 2018

Orval 2018, getuigenissen van deelnemers.bloem

Deze keer vond ik Pr. Dirk nog inspirerender dan ooit ! Hij kan moeilijke materie zeer boeiend en duidelijk uitleggen  met voorbeelden en anekdotes, gewoon schitterend vond ik. Door zijn conferenties is het voor mij nu nog duidelijker waar God zich ophoudt. Hij is niet ver weg maar dicht bij ons, in ons, op aarde.  De verschillende visies over  God werden goed uitgelegd, nu begrijp ik de God van de Bijbel nog een beetje beter.
Bedankt dat ik deze dagen kon mee beleven, alles heeft een diepe indruk op mij achter gelaten. Gedachten om over te mijmeren.
Tanja

Lees meer...

Getuigenissen Stille Abdijdagen Orval 2017

STILLE ABDIJDAGEN ORVAL mei 2017orval
Getuigenissen van deelnemers

ORVAL: schoonheid, verbondenheid, wijsheid!
We denken inderdaad met veel warmte terug aan Orval, en de kaars heeft een ereplaatsje gekregen.
Eén puntje geven … sorry, maar dat lukt niet. We hebben er gisteravond wat over gepraat, en willen er drie meegeven:
We zijn geraakt door de overweldigende schoonheid van Orval. De sobere lijnen en ritmes van de architectuur, verstilde beelden, een gouden gloed over alles, de schitterende glasramen en tuin met oude bomen, het gezang van de monniken en het gezang van de vogels … Het was alsof je een hele dag schoonheid dronk, waar je ook keek of luisterde: schoonheid.
We waren ook geraakt door de verbondenheid. Het is onvoorstelbaar hoe verbondenheid kan groeien, al wissel je geen woord met elkaar: verbondenheid met de biddende groep, en verbondenheid met de gemeenschap van monniken. Verbondenheid met God was geen hoog ideaal, waarnaar gestreefd moest worden - in deze sfeer van schoonheid en onderlinge verbondenheid was dit net zo natuurlijk als een teug zuurstof, een glas water, of … een glas Orval.
Last but not least waren we geraakt door de inleidingen van priester Dirk. Wijsheid, humor en bewogenheid gingen hier samen, en dan kan er inzicht doorbreken.
Dus, een welgemeende dankjewel, aan jou en het hele team om zoiets te organiseren en in de beste banen te leiden, aan Dirk om zo veel van zichzelf te geven, aan de gemeenschap van Orval om een trouwe gastheer te zijn!
KV & JG    Drongen

Lees meer...

Getuigenissen Stille Abdijdagen Orval 2016

“DANKEN, DIENEN EN DRAGEN”
DE EVANGELISCHE SPIRITUALITEIT VAN FRANCISCUS VAN ASSISIbranduardi

Onlangs kende ik weer de grote vreugde om enkele dagen in de Trappistenabdij van Orval te mogen verblijven. Dit in het kader van de Stille Abdijdagen van 23 tot 26 mei, ingericht door het Open Contemplatief Huis (*), een mede door mij opgerichte gemeenschap, die tot doel stelt de contemplatieve dimensie van het geloof uit te dragen en te beleven. Tijdens deze Stille Abdijdagen haalde ik de mosterd voor de zeven conferenties, die ik er mocht verzorgen, uit een boek over de spiritualiteit van Franciscus van Assisi. Enkele jaren geleden had ik tijdens Stille Abdijdagen in de Trappistenabdij van Scourmont-Chimay (gewoonlijk in oktober) ook al eens stilgestaan bij de spiritualiteit van de ‘L’infinitamente piccolo’(**). Leidraad was dan het boek van Sigismund VERHEIJ en Theo ZWEERMAN, Om respect en mededogen.

Lees meer...

Copyright @2014 Open Contemplatief Huis

Back to top