Getuigenissen Stille Abdijdagen Orval 2019



Proficiat aan de ganse  gemotiveerde ploeg! Nieuwe inzichten, warme ontmoetingen, alles in een ingetogen en toch ongedwongen sfeer. Dank daarvoor
Monique en Antoon

Ook voor ons waren het verdiepende dagen. We hadden de dag nadien een samenkomst met onze diakengroep en hebben de diepte van het woord “Woord” kunnen laten klinken.
Bedankt ook voor de mooie en betekenisvolle kaars die we zullen ontsteken op onze maandelijkse samenkomst van de verdiepingsgroep. We blijven in gebed verbonden.
Van harte,
Jean en Jetty



Wederom bedankt voor de mooie, stille en zinvolle dagen in Orval. Zoals je weet studeer ik ook comparatieve filosofie in UAntwerpen maar ik vind dat daar in verhouding te weinig aandacht geschonken wordt aan onze Joods-christelijke roots. Daarom ben ik jullie extra dankbaar en in het bijzonder priester Dirk om onze Joodse wortels duidelijk te belichten. Want wat willen we toch een interreligieuze dialoog aangaan als we onze eigen religie nauwelijks kennen.
Tevens zou ik willen aanmelden aan de stiltedagen in de abdij van Chimay van 14 tot 17 oktober.
Erik

Van harte wil ik je bedanken voor de tijd en energie die je inzet om mogelijkheden te scheppen om enkele abdijdagen te leven.
Voor mij een eerste ontmoeting met Orval. Een kostbare ervaring die zich verder kan verdiepen.
Een lange weg om Orval te bereiken waarbij ik naarmate we de bestemming naderden en we de bossen ingingen ik het beeld kreeg van 'binnen te gaan in de moederschoot'.
De monumentale abdijkerk gewijd aan Maria bevestigde dit beeld en bracht me terug naar haar.
Iemand die ik jarenlang intens bij me aanwezig wist maar van wie ik me verwijderd voelde na omzwervingen.
De conferenties van priester Dirk - plastisch, soms nadrukkelijk, soms radicaal, soms zacht, soms bulderend - heb ik gewaardeerd en binnen laten werken in mij.
Terug naar de essentie, terug naar de bron, de rivier die onder de gebouwen van de abdij stroomt.
Terug naar onze wortels.
Bevrijdend. Zoals bijvoorbeeld... . "De wil van God doen" - een zinnetje die me verlamde - kreeg met de crescendo van de onderrichtingen een ruimere, nieuwe invulling. Dank aan alle mensen die dit mogelijk hebben gemaakt!
Mieke

Deze mail om je nog eens te danken voor de zo verrijkende dagen die we alweer eens mochten meemaken in het schitterende maar toch zo innige Orval. Ondanks het feit dat ik de komende dagen voor een zeer zware periode sta, meen ik toch dat mijn 'geestelijke batterijtjes' weer eens opgeladen zijn. Wil ook priester Dirk danken voor zijn uiteenzettingen, die naar het einde toe toch zo'n diep menselijke impact hadden... .Te communie gaan , bidden ... het heeft mij laten inzien dat ik het voortaan anders moet doen... Wat een belezen priester !!! Laat ons hopen dat jullie hele team van Oostende dit nog lang moge doen onder Gods zegen .
Hilde

Met deze mail wil ik mijn bijzondere dank uitdrukken voor jullie werk tijdens de voorbije abdijdagen in Orval. Dank zij jullie werk in Oostende en de abdijdagen die jullie organiseren, is sinds 2012 het religieuze pad voor mij terug begaanbaar.
De afgelopen abdijdagen waren toch wel heel bijzonder, omdat ze op een heldere wijze aantoonden dat onze christelijke godsdienst is geworteld in de Joodse cultuur/gedachtewereld en godsdienstbeleving.
Hoe kunnen we de betekenis van Jezus woorden begrijpen zonder dat we zijn Joodse cultuur/gedachtewereld kennen? In de godsdienstlessen van mijn zesde tot mijn achttiende, heb ik dan onvoldoende goed geluisterd? Had ik reeds van bij mijn christelijke opvoeding de Joods gedachtewereld moeten kennen en dus beter begrijpen wat Jezus zegt in de evangelies? Werd in catechese van de jaren 1956 tot 1968 te kort gedaan aan het bijbrengen van de joodse gedachtewereld ten einde de evangelies beter bestaanbaar te maken. Is onze westerse wereld (opvoeding, politiek, wetenschap, filosofie, kunst, …) niet in hoofdzaak gefundeerd op, gegroeid van uit de klassieke Griekse wereld?
Wat ook de antwoorden zijn op deze vragen, ik heb in ieder geval ervaren dat nu, dank zij de abdijdagen van mei 2019, voor mij veel woorden van Jezus hun betekenis hebben gekregen, terwijl ze voordien eerder mysterieus of exotisch waren.
Ora et labora, het woord en de daad, het woord roept mijn op tot meer liefhebben van mijn medemens en leefwereld, schepping van God. Nogmaals mijn bijzondere dank voor jullie werk.
Jozef

Oprecht bedankt voor de schitterende dagen in Orval. Priester Dirk heeft ons heel wat nieuwe inzichten gegeven  door zijn steeds boeiende conferenties. U heeft zoals altijd alles in goede banen geleid. Oprecht bedankt!!!
Jacqueline en Ivo

De conferenties tijdens de stille abdijdagen hebben voor een ware openbaring gezorgd.  De retraitanten kunnen/zullen voortaan Bijbelse teksten anders gaan lezen.

Tijdens de eerste conferentie waarbij tal van Hebreeuws-Joodse woorden werden verklaard dacht ik: “Wat gaat priester Dirk nu brengen. Wat kunnen we daarmee aanvangen? Dit zullen moeilijke abdijdagen worden”. Niets was minder waar. Het werden verhelderende conferenties, meermaals gingen onze ogen open. Op de binnenkoer hoorde ik het enthousiasme van de retraitanten omtrent de inhoud van de conferenties.

Het mooiste compliment kwam van een persoon die ook in de abdij verbleef maar niet tot onze groep behoorde. Ze was gelukkig bij het zien van de dynamiek van onze groep en was verwonderd over het feit dat iedereen zo veel geluk uitstraalde. Is dat nu juist niet onze roeping, de aanwezigheid van God in ons en Zijn Liefde uitstralen. Binnen de abdijmuren zijn we daar blijkbaar in geslaagd mede dankzij de stilte en de deelnames aan de getijdegebeden.

We hebben heel wat voedsel meegekregen en konden met een verzadigd gevoel huiswaarts keren.
Na deze abdijdagen zullen we ons deelnemen aan de eucharistievieringen op een andere, diepere manier beleven; als een communio, één zijn met God.

Dankzij de stille abdijdagen konden de retraitanten zich 4 dagen terugtrekken in stilte, weg van het dagdagelijkse om tot rust te komen en dichter bij zichzelf en kregen ze de gelegenheid om hun geloof te verdiepen dankzij de spirituele inhoud van de conferenties.
Lut

Aan priester Dirk
Dank voor het delen van de boeiende inzichten omtrent de Joodse wortels van onze godsdienst.
Aan Hubert dank voor de organisatie en uw beschikbaarheid.

Aan het team OCH en alle vrijwilligers  dank voor uw medewerking en logistieke bijstand.

Met een hartelijke groet
Ria
Knesselare