Open Contemplatief Huis
menu
  • Home
  • Wie zijn wij ?
  • Postbus
  • Links
  • Contact

Kruimelpad

U bevindt zich hier: Home Aanverwante activiteiten
  • Leerhuis voor Christelijke Meditatie
  • Leerhuis voor Bijbelse Spiritualiteit
  • Leerhuis voor Contemplatieve Dialoog
  • Stille Abdijdagen
  • Stiltedagen aan Zee
  • Boekenplank
  • Homilies en Overwegingen
  • Monasterium Zonnelied
  • Aanverwante activiteiten
  • Bonnevaux
  • Links andere websites

Dagoverweging donderdag 30 juni,

Onze daden hebben de grootste uitwerking wanneer ze voortkomen vanuit liefde.

Column br. Guerric.

p. Guerric 2

 

 

 

 

 

 

 

 

In de grond.
De mollen gaan hier te keer. Rond de oude abdij ligt een stafkaart van tientallen hoopjes geurige aarde waar mijn poes graag haar neus tegen drukt. Daar Tybert niet ondergronds kan moet hij het stellen met een zweem van iets fascinerends

De mollen trekken er zich niets van aan en wroeten gestaag voort. Gezien de grote verspreiding van de molshopen moet hun gangenstelsel indrukwekkend zijn. En dat niettegenstaande de vele arduinen brokstukken die overal in de grond steken, archeologische restanten van de middeleeuwse abdij. Als ik een spade in de grond steek, stoot ik per definitie op zo’n stenen getuige van een glorieus of schimmig verleden. Met al dat puin in de grond is het hier trouwens een hele toer om iets geplant te krijgen. Maar de mollen graven er zich door- en langsheen, construeren een ondergronds stelsel waar de regenwormen hen een calorierijk menu offreren, en waar gepaard, gebaard en gezogen kan worden. De mollen werken aan de toekomst.

 

Hún toekomst uiteraard, ongeacht onze nucleaire dreigingen, de klimaatopwarming of de mondiale economische recessie. De mollen hadden het geluk dat Darwins survival of the fittest hen ondergronds deed gaan. Geen last van haviken, zomerhitte of fijn stof. In de grond is het leven zo slecht nog niet!
      Naast de ‘fysieke grond’ hierboven komt in de mystieke literatuur van de late middeleeuwen de term ‘zielengrond’ nogal eens voor. Bij de onlangs heilig verklaarde Titus Brandsma lees je: ‘De diepste grondslag van het menselijk bestaan, de voortdurende instandhouding van het menselijk wezen door God, welke de mens als de eigenlijke grond van zijn bestaan kan beschouwen, en als een werkelijkheid in zichzelf kan zien. Hij ontmoet daar in zijn diepste wezen de goddelijke werking, krachtens welke hij is, treedt daar God tegemoet en voelt zich getrokken tot de oorsprong, waaraan hij is ontsproten.’
      In zijn zielengrond is de mens het meest vatbaar voor God. Daar woont Hij. God is dan als de grote Mol die in de zielengrond van de mens zijn gangen graaft. Gangen van genade door- en langsheen al het puin dat een geleefd leven erin achtergelaten heeft. God trekt zich niets aan van dit puin. Hij laat het verleden het verleden zijn en werkt even onzichtbaar als onverdroten aan zijn indrukwekkend stelsel in onze zielengrond.
      Alleen de mens die in rust verkeert en bij zichzelf blijft, wordt iets van die werking gewaar. De stille mens wordt het somtijds gegund een zweem van de goede geur van Gods werkzaamheid op te snuiven aan de molshopen van zijn zielengrond. Daar, diep in onze innerlijke aarde, wordt in de grootste stilte de nieuwe mens geboren en gezoogd. Rondom het puin van het verleden gloort een nieuwe toekomst voor de mens die ondergronds gaat. In de grond van het meest intieme in de mens wordt hij gevoed met kostelijke spijs. Werkelijk, in de grond is het leven zo slecht nog niet!
Guerric Aerden ocso Abbaye de Prébenoit Bétète

De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 


   

Mediteren is eenvoudig!

 Mediteren is zo eenvoudig en dat is precies een deel  van de moeilijkheid. In onze nogal ingewikkelde samenleving wordt het mensen ingescherpt om alleen te geloven in complexe dingen. Daarom is het waarschijnlijk heel nuttig dat mensen weken na elkaar naar een meditatiegroep gaan, om er telkens opnieuw te delen hoe eenvoudig mediteren is. Daar kunnen ze het wezen van eenvoud  leren kennen en een paar doodgewone dingen vernemen die het gemakkelijker maken om eenvoudig te zijn, zoals misschien je schoenen uittrekken, of geen strakke kleren dragen, of rechtop zitten.

Lees meer...

Ter inspiratie

 

Stilte toelaten
Stilte toelaten en leren de stilte tot ons te laten spreken is iets wat we in onze cultuur verloren zijn. We vinden het moeilijk om stil te worden. We horen dat vormen van stille tijd en contemplatie rust en vrede geven, maar wanneer we eraan willen beginnen worden we geconfronteerd met onze innerlijke chaos. Het lijkt niet op vrede. De onrust van onze teleurstellingen, verkeerde verwachtingspatronen, vertwijfelingen, verheffen hun stem als eerste wanneer we de stilte met God zoeken. Onze innerlijke gesprekken regeren onze gedachten. Toch komt die vrede er – zeker – maar niet als iets waar je naar zoekt, maar als de vrucht van de omgang met God die zich in die stilte laat kennen.

Lees meer...

Quote


bt.orval

 

 

Ik had graag mijn hele leven lang geen enkel woord gesproken of enkel woorden die nodig zijn om liefde en helderheid te laten openbloeien, schaarse woorden dus, veel minder dan er bladeren zijn aan de takken van de lindenboom”.
Uit “Verrijzen” van Christian Bobin, Averbode 2002.



 

 


 

 

 

 

 

 

 

Een ervaring

Afbeelding1 Een voor zichzelf sprekende spirituele ervaring.
Vooraleer te vragen, wil ik eerst bedanken. Met de regelmaat van een atoomklok werden de spirituele introducties, de meditatieoefeningen en de homilieen met de evangelietekst van de zondagviering door het leerhuis van Bijbelse spiritualiteit van het OCH doorgemaild. Zij waren steeds welgekomen. Lezing en herlezing boetseerden een dieper en concreter geloofsinzicht en een fijner spiritueel draagvlak.

Lees meer...

franciscus

 paus FRANCISCUS

De wereld om ons heen begrijpen …


Laten we erkennen dat naarmate onze geest en ons hart minder ontvankelijk worden, wij ook minder in staat zijn om de wereld om ons heen te begrijpen. Zonder de relatie en de confrontatie met diegenen die anders zijn, is het moeilijk om een duidelijke en volledige kennis van onszelf en ons eigen land te verwerven. Andere culturen zijn geen vijanden waartegen we ons moeten beschermen, maar verschillende weerspiegelingen van de onuitputtelijke rijkdom van het menselijk leven. Door naar onszelf te kijken vanuit het perspectief van de ander, van iemand die anders is, kunnen we onze eigen unieke kenmerken en die van onze cultuur beter herkennen: de rijkdom, de mogelijkheden maar ook de beperktheden. De ervaring die op de ene plaats wordt opgedaan, kan zich alleen ontwikkelen ‘in tegenstelling tot’ en ‘in overeenstemming met’ de ervaring van anderen die in andere culturele contexten leven.
Paus Franciscus












 






 

Lees meer...

aanverwante activiteiten

Titus Brandsma

Je eigen leven geven, is dat nog van deze tijd? Of hebben we net meer dan ooit mensen nodig die hun leven geven voor het gemeenschappelijke goed?
 
We kunnen ons laten inspireren door Titus Brandsma: Nederlandse karmeliet, hoogleraar en hoofdredacteur die voor zijn verzet tegen de nazi’s werd vermoord in Dachau. Hij werd zalig verklaard in 1985 en wordt mogelijk nog dit jaar heilig verklaard.

 

klik op onderstaande foto voor  de documentaire, gemaakt door prof. dr. Inigo Bocken en  SIm D'Hertefelt



titus brandsma banner.

Copyright @2014 Open Contemplatief Huis

Back to top