Leerhuis voor Christelijke Meditatie

golfbreker

“Toen zijn bidden vuriger en inniger werd, bleek hem dat hij steeds minder te zeggen had. Tenslotte zweeg hij maar en werd heel stil. Hij werd stil en begon – een grotere tegenstelling met spreken is er niet – te luisteren. Eerst had hij gedacht dat bidden spreken was. Maar toen ontdekte hij dat bidden zwijgen was en niet enkel zwijgen maar luisteren. En zo is het.  Bidden betekent niet jezelf horen praten, maar stil worden en zo lang stil zijn tot je God hoort.”(Sören Kierkegaard)

Leerhuis Christelijke Meditatie

(aangesloten bij de Wereldgemeenschap voor Christelijke Meditatie)

Je kunt spiritualiteit, het daadwerkelijk beleven van je geloof, beschouwen als een weg van transformatie: de angstige en zelfzuchtige mens wordt liefdevol, vredevol en vreugdevol. Ook alle vormen van gebed en liturgie streven deze omvorming na. Daarbij is het ‘sterven aan jezelf’, het ‘leeg worden van jezelf’, ‘het loslaten’ van angst en zelfzucht – of hoe je dat ook noemt een noodzakelijk gegeven. Meditatie is de zuiverste beleving en beoefening daarvan.

“Mediteren is gewoon een weg naar de vrijheid. Die vrijheid kan ieder van ons bereiken, als hij de discipline van de reis maar op wil brengen. Ieder van ons kan die vrijheid vinden in zijn eigen hart. Maar als ik het woord “discipline” laat vallen, voelen we iets als “betekent dat geen verlies van vrijheid”? We kunnen het niet helpen dat we ook de meditatie benaderen met onze moderne ongedisciplineerdheid en zeggen: “Goed, ik wil het wel eens proberen. Ik zie wel of het iets voor mij is. Dan ga ik ermee door, maar in het andere geval geef ik het op en kies ik voor jogging of zo.” Maar zo kunnen we niet omspringen met mediteren. Zelfs ermee beginnen brengt de uitdaging van de discipline met zich mee., omdat we als moderne mensen niet gewend zijn om iets te doen dat ons niet snel en zichtbaar iets opbrengt.” (John Main)

Samenkomsten van de Gemeenschap voor Christelijke Meditatie in Oostende:

Waar: Kerk Onze-Lieve-Vrouw Koningin Oostende (hoofdingang Lijsterbeslaan)
Wanneer:  iedere 1ste en 3de dinsdag van de maand  van 19.30 tot 20.30 uur.
Wie de eerste keer komt, best wat vroeger voor kennismaking en een woordje uitleg.

MEDITATIE met inleidend onderricht.
Daarvoor wordt in dit werkjaar inspiratie geput uit volgend werk:
Laurence FREEMAN, Goed werk. Hoe meditatie je persoonlijk en professioneel leven verandert.
Meditatie verbinden wij spontaan met mensen en plaatsen die niets met de werkplek te maken hebben. De kracht van dit boek bestaat erin dit juist wel te doen. Vertrekkend vanuit praktijkvoorbeelden en zijn eigen ervaring laat Laurence Freeman zien op welke manier meditatie een weldaad kan zijn voor mensen in het onderwijs, de bedrijfswereld en de medische wereld. Doordat meditatie put uit een universele bron van wijsheid die religies voorafgaat en overstijgt, gedijt ze prima in een seculiere context. Ze verandert mensen in de diepte op persoonlijk vlak wat afstraalt op hun (werk)omgeving. Meditatie toont zich als een onmisbaar hulpmiddel om ons ego open te breken. Egotisme bezit volgens Freeman een merkwaardige kracht. Je kan dankzij haar zelfs, met wat geluk, tot in het Witte Huis geraken. Maar de ervaring leert dat hoe sterk en veerkrachtig een ego aanvankelijk ook kan zijn, het in confrontatie met de werkelijkheid verdwijnt. Laurence Freeman is een benedictijnermonnik die aan het hoofd staat van de Wereldgemeenschap voor Christelijke Meditatie. Hij publiceerde tal van boeken over meditatie. In dit boek breekt hij een lans voor het grote belang van meditatie in onze geseculariseerde wereld.

1 september 2020
Meditatie: het leven meer diepgang en kwaliteit geven.

15 september 2020
Meditatie: je aandacht afwenden van jezelf.

6 oktober 2020
Meditatie begint bij en met het lichaam.

20 oktober 2020
Meditatie, een universele weg naar vrede en vreugde.

3 november 2020
Meditatie: aanwezig komen in het nu.

17 november 2020 (Stilte dagen)
Meditatie: vertrouwen in jezelf ontwikkelen

1 december 2020
Meditatie: zorgzame aandacht voor je ware zelf.

15 december 2020
Meditatie: met mislukking en onvolmaaktheid leren omgaan.

5 januari 2021
Meditatie: trouw blijven aan wie of aan wat jou geen voordeel biedt.

19 januari 2021
Meditatie: thuiskomen in een liefdevol huis.

2 februari 2021 (sriltedagen)
Meditatie verbindt.
16 februari 2021
Meditatie: tot evenwicht komen.

2 maart 2021
Meditatie: de leegte als leidsman.

16 maart 2021
Meditatie: met verstrooiingen leren omgaan.

6 april 2021
Meditatie: steeds opnieuw beginnen.

20 april 2021
Meditatie: oratorium (gebedsruimte) en lab-oratorium

4 mei 2021
Meditatie: aankomen bij je bron.

18 mei 2021
Meditatie: vaak een eenzaam gebeuren.

1 juni 2021
Meditatie: steeds in evolutie blijven.
15 juni 2021
Meditatie: twee soorten stilte, jezelf vinden en jezelf verliezen.

info :
Pr. Dirk Masschelein 059 70 90 90 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 Hubert Debeuckelaere 059 703 797 - Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Lees verder een uitstekende inleiding over meditatie en Meditatie vanuit de Christelijke Traditie verder op:
www.wccm.nl/mediteren/wat-is-mediterenOp de website www.christmed.be maak je kennis met de Vlaamse Gemeenschap en de verschillende meditatiegroepen in Vlaanderen.
Op  de website www.wccm.org maak je kennis met de Wereldgemeenschap voor christelijke meditatie.