De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 


    

TEN VOLLE LEVEN

    Volgens mij is er uiteindelijk maar één menselijke tragedie en dat is dat we de ons geschonken gave van het leven niet ten volle beleven. In de meditatie proberen we die gave van het leven in de diepte van ons wezen te beantwoorden. Waarom trekken we al die verdedigingsmuren rondom ons op? Ik denk omdat we niet zeker weten of andere mensen ons aanvaarden zoals we zijn  en dat komt waarschijnlijk omdat we onszelf niet aanvaarden zoals we zijn. Daarom moeten onze angsten voor onszelf opgelost worden.

Daar ligt het belang van het mediteren voor ons. In de eerste plaats is het een bijsturen van onze energie, voorbij onszelf, naar de ultieme werkelijkheid, naar God. Met andere woorden: mediteren is onszelf in aanraking brengen met de bron van alle energie in de schepping.

    Wat betekent dat nu concreet voor ons? Het betekent dat we onze zelfbescherming leren afleggen, onze zelfbewustheid en zelfobsessie en de werkelijkheid van God binnen gaan. Het wonder van de christelijke openbaring is dat God liefde is, en hier gaat het precies in onze meditatie om: in contact komen met de fundamentele energie van de schepping, een energie die in de diepten van ons hart en van ons wezen stroomt, de energie die God is, die liefde is. Dat is een verbluffende waarheid.

    In het hart van ieder van ons, in de diepten van ons wezen, is de bron te vinden van een eindeloze, onbegrensde liefde, een liefde die alle angst uitbant en ons zo in staat stelt om onszelf te worden, om de persoon te zijn die we geroepen zijn te worden. Om al onze inspanningen en al onze verdedigingen op te geven en onszelf te worden, hoeven we alleen maar echt in contact te komen met  die kracht, die energie die we ‘liefde’ noemen.
John Main osb