Ter inspiratie

Henri Nouwen

Bewust zien
Hoe bepalen wij eigenlijk onze keuze bij het kijken? Het maakt een groot verschil of wij een bloem of een slang zien, een vriendelijke lach of een dreigend gezicht, een dansend paar of een vijandige menigte. Wij kunnen kiezen. Net zoals wij verantwoordelijk zijn voor wat wij eten, zijn wij ook verantwoordelijk voor wat wij zien. Je kunt gemakkelijk slachtoffer worden van het enorme aantal visuele prikkels dat ons omringt.

Van onze dagelijkse beelden worden er vele beheerst door ‘krachten en heerschappijen’: posters, reclame. Televisie, video, films en etalages springen voortduren in het oog en prenten hun beelden in ons geheugen.
Toch hoeven wij geen slachtoffer te worden van een wereld die ons wil vermaken en verstrooien. Wij kunnen zelf beslissingen nemen en eigen keuzes maken. Als wij een geestelijk leven willen leiden te midden van onze energieverslindende samenleving, dan moeten we bewust actie ondernemen om een innerlijke ruimte veilig te stellen waarin wij onze ogen gericht kunnen houden op de luister van de Heer.