Homilie PASEN 2024

Abt Westvleteren klein

PASEN 2024

God, die rijk is aan erbarming,
heeft wegens de grote liefde waarmee Hij ons heeft liefgehad
ons met Christus ten leven gewekt, hoewel wij dood waren door onze zonden;
aan zijn genade dankt gij uw redding.
En Hij heeft ons samen met Hem doen opstaan.

Zusters en broeders,

Deze nacht hebben wij door de Schriften gewandeld – de geschiedenis van God met de mens – de geschiedenis van ons heil. Ook in deze viering opnieuw drie lezingen uit de Schrift. En nu voeg ik er aan een stukje aan toe uit de brief aan de christenen van Efeze. Waarom nog een woord toevoegen aan de vele woorden die het geheim van Pasen geheimvol omspelen? Omwille van een kostbare gedachte, die wij hier in de Paastijd uitzingen telkens wanneer we in de nacht Psalm 95 biddend zingen: Alleluia, juicht voor Christus, ons Pasen. Broeders en zusters, Zijn Pasen is ons Pasen.
God, die rijk is aan erbarming, heeft wegens de grote liefde waarmee Hij ons heeft liefgehad óns met Christus ten leven gewekt. Dat is Blijde Boodschap. Wat God aan zijn Zoon liet geschieden, laat Hij ook geschieden aan ons. De poorten van de dood zijn opengebroken. Christus is er door gegaan en wij, wij mogen volgen. En het motief, het waarom is hetzelfde wat wij op Witte Donderdag mochten horen: een bewijs van zijn liefde tot het uiterste toe – de grote liefde waarmee Hij ons heeft liefgehad. God is liefde, onvoorwaardelijke liefde. Een liefde die blijft ja zeggen ondanks alle tegenheden. Bij onze wandeling door de Schriften werden ons deze tegenheden niet onthouden: beproeving, twijfel, onderdrukking, de Farao met zijn legermacht, elke macht die mensen verknecht, eigenzinnigheid, vruchteloze wegen, vreemde goden, ontwijding, verstrooiing. Samengevat: de oude mens – hoewel wij dood waren door onze zonden.


Maar die oude mens wordt door de Opgestane Heer bij de hand genomen en meegetrokken in het nieuwe leven dat Christus is. Echt, wij, mensenkinderen, ten leven gewekt – binnengebracht – daar waar Christus zetelt aan Gods rechterhand. Zusters en broeders, Christus is ons leven. Zijn Pasen wordt ons Pasen – ook voor ons wordt de toegang ontsloten tot het eeuwig leven. En nogmaals – omdat Hij ons liefheeft. Paulus zingt het uit in zijn Romeinenbrief: Wie zal ons kunnen scheiden van de liefde van Christus? Verdrukking, of nood… neen, niets is bij machte ons te scheiden van de liefde Gods, die is in Christus Jezus, onze Heer.

Maar er is nog meer: het is niet alleen liefde over de dood heen. Het is liefde die nù ons leven binnenkomt, want door zijn opstanding is Christus de nù Levende in ons midden. Ons leven is anders geworden, omdat Iemand met ons door het leven gaat. Een Metgezel. HIJ IS ER! In feite zegt de Heer constant: ‘Hier ben ik’. Het is niet enkel toekomst. Het is al hier en nu. Het staat zo vaak in de psalmen: Van nu af tot in eeuwigheid. Tot in eeuwigheid is zijn genade. Éternel est son amour. Zijn liefde duurt eeuwig. En het vraagt van onze kant – beaming. Ook op onze beurt zeggen: ‘Hier ben ik’. Dan wordt een levensband gesmeed – de eenzaamheid voorgoed doorbroken: Iemand aan onze zijde. Dan komt een over en weer tot stand zoals op de eerste Paasmorgen: Maria – Rabboeni.
Dat mag zo zijn voor elk van ons persoonlijk. Maar ook voor ons als gemeenschap, als gezin, als kerkgemeenschap. In deze woelige tijden waarin zoveel bevraging is, waar grondslagen van wat mensen verbindt in vraag worden gesteld of onder verdenking geplaatst … ook in deze tijden – Iemand is bij ons – de Opgestane – Iemand die altijd blijft, die ons nooit in de steek laat. Wie liefheeft blijft. Hij kan niet meer weg! Als we gemeenschap vormen vanuit Hem, door Hem en met Hem – wanneer Hij de wijnstok is en wij de ranken – wanneer de Verrezene ons samenbrengt en samenvoegt, wanneer we één van hart en geest zijn in Hem, dan is er hoop, dan is er toekomst.

Op het einde van deze eucharistie wordt het nog eens wonderlijk samen gezet in het slotgebed – juist vóór we gezonden worden met een gevoed en vernieuw hart, omdat de Liefde ons heeft aangeraakt.
Heer God, Gij lééft in ons midden – hier en nu – door Jezus uw Zoon.
Gij vervult ons met grote vreugde.
Bewaar uw volk in het vredesverbond dat de verrezen Heer ons heeft toegezegd
en maak ons tot getuigen van zijn blijvende aanwezigheid.
Hij die met U, Vader, leeft in eeuwigheid.
Amen! Ja, amen! Zalig Paasfeest!