De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 


    

Meditatie: de hoogste vorm van menselijke actie.

We zien mediteren gemakkelijk als inactiviteit. Ik denk dat veel mensen meditatie zien als iets dat voorbereidt op actie ofwel als iets om nieuwe krachten op te doen na de actie. Maar hoe meer je mediteert, des te beter zie je in dat meditatie geen inactief pad is. Het staat niet buiten het actiegebied, maar het is juist in het centrum van de actie.

Meditatie kunnen we  volgens mij  beschrijven als “pure actie”. Het is de hoogste vorm van menselijke actie, en omdat het pure actie is, voert het ons naar het gebied van het “pure zijn”. Wie dit pad volgt, verwerpt niets. We verwerpen niets van onszelf en we zien dat we geïntegreerd worden, met al onze krachten en talenten. De totale gave van onze schepping komt in harmonie met de bron van ons zijn, in harmonie met het zijn.
Wat voor ons moeilijk blijft, is stil genoeg worden en de mantra zeggen met voldoende geloof. Ieder van ons moet dat voor zichzelf leren. Je moet weten dat het doel van het zeggen van de mantra is om je in contact te brengen. In de meditatie komen we in contact met onszelf, en voorbij  onszelf komen we in aanraking met het pure zijn, met God. We moeten inzien dat we niet onszelf maar God toebehoren, en daarom willen we niet onszelf bezitten. We willen alleen zijn, zijn voor God. Luister naar deze woorden uit de eerste brief aan de Korinthiërs (6,19-20):
 “ U weet het: uw lichaam is een tempel van de heilig Geest die in u woont, die u van God hebt ontvangen. U bent niet van uzelf. U bent gekocht en de prijs is betaald. Eer God dus met uw lichaam.”

John Main