De stille revolutie

vlinderuitcocon

 

 

 
DE STILTE IS ER AL … de goddelijke AANWEZIGHEID op het spoor komen!
           
    Mediteren is een manier om in je eigen middelpunt te komen, bij de grondslagen van je eigen zijn, en daar te blijven - stil, aandachtig en onbeweeglijk. Mediteren is in essentie een manier om wakker te leren zijn, helemaal levend en rustig. De weg naar die waakzaamheid is stilte en bewegingsloosheid. Dat is een hele uitdaging voor mensen van onze tijd, omdat de meesten onder ons maar weinig ervaring hebben met stilte, en omdat stilte vreselijk bedreigend kan zijn voor mensen in de televisie- en communicatie cultuur waarin we leven. Je moet wennen aan de stilte. Daarom is leren mediteren een woord leren uitspreken vanbinnen, in je hart.


           
    Ik denk dat we allemaal moeten leren dat we de stilte eigenlijk niet moeten scheppen. De stilte is er al, in ons. Wat we moeten doen is daar binnengaan, stil worden, stilte worden. Het is het doel en de uitdaging van de meditatie dat wij onszelf toestaan om stil genoeg te worden om die innerlijke stilte naar boven te laten komen. De stilte is de taal van de geest.
           
    Je mantra leren zeggen, je woord leren zeggen en alle andere woorden, ideeën, verbeeldingen en fantasieën loslaten, is leren binnengaan in de aanwezigheid van de geest die in je innerlijke hart woont, in liefde. De Geest van God woont in stilte in ons hart. En in bescheidenheid en geloof moeten we binnengaan in die stille aanwezigheid.

    Het belangrijkste deel van de christelijke meditatie is toestaan dat Gods mysterieuze en stille aanwezigheid in ons meer en meer werkelijkheid wordt, en zelfs de werkelijkheid in ons leven, zodat die aanwezigheid de realiteit wordt die zin, vorm en doel geeft aan alles wat we doen en zijn.

John Main