Christ

Christ
We beleven donkere, regenachtige dagen. De natuur wordt bruinig, grijs en modderig. En wie vaak onderweg is, weet hoe minuscule drupjes of juist grote vlagen opspattend water een auto er binnen de kortste keren doen uitzien. En ja, dan denkt u wellicht net als ik dat het geen zin heeft om hem te wassen, dat één rit hem wéér vuil zal maken. Maar ja, ook net als ik zal u waarschijnlijk toch af en toe eens een keer naar de carwash rijden. Ik deed het ook onlangs. En ik weet niet of u het ook altijd dat tikje akelig vindt? Vooral op het einde van de wasstraat, als die grote drogermond ‘automatisch’ zakt en over de auto glijdt. Ik ben er nooit echt gerust in.
Zo ook die keer. Er was een nieuwe droger geïnstalleerd. Geen wereldschokkend nieuws. Maar er was wel iets bijzonder. In grote aluminium reliëfletters stond de naam van het merk op de zakkende droger: ‘CHRIST’! Niet te geloven: ‘Christ Wash Systems’! U kent me, zo’n detail zet me aan het mijmeren. Ik dacht hoe makkelijk het zou zijn als God ons gewoon af en toe, als we te veel ‘bemodderd’ geraakt zijn, eens goed zou kunnen afspoelen en met één krachtige ‘Christ’-achtige adem vlekkeloos zou kunnen blazen.


Een belachelijk beeld, natuurlijk. Maar ergens zit er troost in vervat: in het besef dat het niet allemaal van onszelf afhangt en dat niets ooit volkomen is. Al wie al een beetje geleefd heeft en dat in Gods spoor doen wil, beseft dat gaandeweg steeds sterker. Al klinkt het een beetje vreemd misschien, het leven leert ons inderdaad dat tegenover het Goede vaak een antikracht staat. Met name het Kwaad dat mensen sluipend tracht neer te halen in een spiraal van negativiteit onder welke vorm dan ook: beproevingen, vernedering, tegenkanting, en niet in het minst jaloezie die voor dat alles de giftig pruttelende voedingsbodem vormt. Wie integer tracht te leven, wie in verbondenheid met God en medemens een zinvol leven in dienst van anderen tracht uit te bouwen, ontmoet niet zelden tegenslag, onrechtvaardige beschuldigingen waartegen geen kruid opgewassen is, roddel en laster in leugenachtige en vernederende verhalen, afgunst en intriges, tegenwerking, cynisme en spot. En niet zelden genereert die werkelijkheid ontmoediging, waardoor het kwade juist zijn doel bereikt.
“Als je de Heer wil dienen”, stelt de Bijbelse Sirach al, “bereid je dan voor op beproevingen en tegenkanting.” Laat je niet ontmoedigen: “wees standvastig ook in tegenspoed, houd je vast aan Hem, wees geduldig in je vernederingen en vestig je hoop op Hem.” (Sir 2,1-5) Leef in aanvaarding van wat je niet veranderen kan, maar hou de horizon voor ogen. Hij voegt er een krachtig beeld aan toe: “goud wordt in het vuur getoetst”! Wie standvastig blijft en rechte wegen gaat, zo’n mens laat God nooit los. “Welgevalligheid aan Hem, ligt in trouw en zachtmoedigheid”, schrijft hij elders.

Eenieder die het meemaakt en herkent, weet het: het gaat om volharding en gelatenheid die soms hand in hand moeten gaan. Standvastig voortdoen het goede te doen en tegelijkertijd, als niets meer baten kan, in Jezus’ woorden, soms ook resoluut het “stof van onze sandalen schudden” en verder trekken, in diep vertrouwen hoop op Hem.

Bénédicte Lemmelijn

bron TERTIO 3.1.2024.